Obecna pora roku wymaga, by organizm rozgrzać pożywnymi, a przy tym lekko strawnymi daniami. Najodpowiedniejsza będzie pożywna, smaczna zupa.
Zupa z zielonego groszku - przepis na 4 porcje
1 duża cebula, 1 łyżka masła lub 2 łyżki oliwy, 1 puszka zielonego groszku, 4 szklanki rosołu (może być z koncentratu), sól, pieprz, zielenina, 4 parówki lub kiełbaski parówkowe, 1/2 paryskiej bułki, oliwa do usmażenia grzanek.
Do naczynia, w którym gotujemy zupę, dajemy tłuszcz,
wrzucamy rozdrobnioną cebulę i lekko zasmażamy, uważając, by się
nie zrumieniła. Dodajemy groszek razem z zalewą, rosół, gotujemy
razem przez 3 min - odstawiamy.
Na rozgrzanym tłuszczu rumienimy pokrojoną w kostkę paryską
bułkę - gotowe grzanki odstawiamy w ciepłe miejsce.
Lekko przechłodzoną zupę miksujemy, aż stanie się jednolita,
bez najmniejszej grudki. Ponownie stawiamy na ogień, dorzucamy pokrojone
w cienkie plasterki (wcześniej pozbawione osłonek) parówki i razem
podgrzewamy. Zupę podajemy bardzo gorącą, w wygrzanych kokilkach,
z grzankami i zieleniną.
Zupa z porów - przepis na 4 porcje
2 grube, białe części pora, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 litr
rosołu (może być z koncentratu), 4 małe, topione serki kremowe, 1
plaster gotowanej szynki (ok. 15 dag), 1 szklanka śmietany, sól,
pieprz, siekana zielenina.
Idealnie wymyte części pora kroimy w półplasterki, cebulę
drobno siekamy. W naczyniu, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy
masło, dodajemy pory i cebulę i zasmażamy, często mieszając. Składniki
nie powinny się zrumienić, tylko lekko zeszklić. Gdy pory są miękkie (
po 10-12 min), dodajemy rosół, przyprawy i gotujemy pod przykryciem,
na niewielkim ogniu, ok. 10 min. Następnie dodajemy do zupy serki,
a gdy się całkowicie rozpuszczą - spienioną śmietanę. Gdy trzeba,
zupę lekko doprawiamy do smaku. Podajemy gorącą, posypaną drobno
siekaną szynką i zieleniną.
Rada: Zupę przygotowujemy do jednorazowego spożycia.
Odgrzewana nie jest już taka smaczna.
Pomóż w rozwoju naszego portalu