Dobry duet
Jesienią w kuchni królują warzywa. Dni bywają jednak coraz chłodniejsze, dlatego warto dodać do warzyw trochę mięsa.
Warzywa usprawnią pracę jelit, dzięki czemu cały organizm będzie wzmocniony i odporny. Są one źródłem błonnika pokarmowego, który wiąże wodę i przyspiesza przesuwanie treści jelit, dzięki czemu szybciej pozbywamy się patogennej mikroflory. Mięso drobiowe dostarcza natomiast białek, które są niezbędne do odbudowy kosmków jelitowych. /J.M.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Składniki :
· 2 podwójne piersi z kurczaka
· 2 ząbki czosnku
· 1 brokułu
· 3 łyżki białego sera
· 300 ml słodkiej śmietanki (30%)
· sól, pieprz
· ulubione zioła
WYKONANIE:
Brokuły dzielimy na różyczki, myjemy i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Odlewamy wodę, różyczki kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy zmiażdżony czosnek i rozkruszony ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Filety z kurczaka płuczemy i rozbijamy je przez folię. Nakładamy przygotowany farsz, zawijamy delikatnie i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z ziołami, doprawiamy solą, pieprzem i zalewamy nią roladki. Zamknięte naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180°C przez godzinę.
Składniki :
· 2 piersi z kurczaka
· szklanka mleka kokosowego
· 3 łyżki śmietany (18%)
· 2 marchewki
· 1 papryka czerwona
Reklama
· 2 ząbki czosnku
· 1 papryczka chili
· 1 cebula
· 2 łyżeczki curry
· 1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki
· 1 łyżeczki kurkumy
· 1 łyżeczki garam masala
· sól, pieprz
· olej do smażenia
WYKONANIE:
Filety z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oprószamy curry i zostawiamy na pół godziny. Cebulę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy pokrojoną paprykę i papryczkę chili oraz obraną, pokrojoną w prążki marchewkę. Chwilę wszystko smażymy. Dodajemy kawałki kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek i dalej smażymy. Kurczaka z warzywami zalewamy mlekiem kokosowym i śmietaną, dodajemy pozostałe przyprawy. Wszystko dusimy ok. 15 min. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem.