Składniki:
0,5 kg papryki czerwonej
0,5 kg papryki zielonej
4 główki czosnku
4 liście laurowe
4 łyżeczki ziarenek gorczycy
1 płaska łyżeczka ziarenek pieprzu
8-10 ziarenek ziela angielskiego
100 ml octu 10 %
3 płaskie łyżeczki cukru
1 łyżka soli
Wykonanie:
Paprykę pokroić w wąskie paski, czosnek podzielić na ząbki. Układać w słoiku na przemian czerwoną paprykę i zieloną, przekładać ząbkami czosnku. Do każdego słoika dodać parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, trochę gorczycy oraz liść laurowy. Do garnka wlać 0,5 l wody, dodać ocet, cukier, sól i gotować 10 min. Gorącą zalewą zalewamy paprykę, aby była zakryta, słoiki zakręcić i pasteryzować 25 min.
Pomóż w rozwoju naszego portalu