Reklama

Mięsa

Z zakonnej kuchni

Kurczak po prowansalsku

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ojciec Jan, kapucyn, proboszcz i zarazem kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce k. Rzeszowa, gotuje z zamiłowania. Chętnie też dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami z naszymi Czytelnikami. Dziś poleca dobre danie obiadowe.

Składniki:

6 udek kurczaka, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, 3 pomidory, 3 kolorowe papryki, 1,5 szklanki wytrawnego wina, 3 łyżki czarnych oliwek, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ósemki. Papryki oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paseczki. Umyte udka osuszyć, obsmażyć na oliwie, przełożyć do dużego rondla. Cebulę pokroić w plastry, czosnek zmiażdżyć, a następnie zrumienić na oliwie pozostałej po smażeniu kurczaka. Dodać do mięsa zioła razem z solą, pieprzem i winem. Dusić 15 min. Następnie wrzucić pomidory, paprykę i dusić jeszcze 30 min. Pod koniec dodać oliwki.
Polane sosem udka podawać z ryżem na sypko i zieloną sałatą.

Zebrała Jolanta Marszałek

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2008-12-31 00:00

Ocena: +4 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Gęsina na św. Marcina

Niedziela Ogólnopolska 45/2019, str. 24-25

[ TEMATY ]

przepisy

Archiwum Folwarku Kamyk

Niepodległościowe biesiady to w Folwarku już tradycja

Niepodległościowe biesiady
to w Folwarku już tradycja

O propagowaniu gęsiny jako naszego dania narodowego i rodzącej się tradycji świętowania 11 listopada na niepodległościowych biesiadach opowiada Zdzisław Bartelak, właściciel Folwarku Kamyk w Kamyku k. Częstochowy

JOLANTA MARSZAŁEK: – Propagują Państwo akcję „Gęsina na św. Marcina”. Skąd pomysł na tę akcję?

CZYTAJ DALEJ

Nasz pierwszy święty

Niedziela Ogólnopolska 16/2021, str. VIII

[ TEMATY ]

św. Wojciech

Wikipedia/Obraz malarstwa Zbigniewa Kotyłło

Jest nim św. Wojciech, patron Polski, który został wyniesiony do chwały ołtarzy w niecałe 2 lata po męczeńskiej śmierci.

Wojciech żył w drugiej połowie X stulecia. Był Czechem z pochodzenia, niemniej jednak można o nim powiedzieć, że był obywatelem Europy, którą bardzo dobrze znał, bo wiele po niej podróżował. Był świetnie wykształconym duchownym, choć początkowo miał zostać rycerzem. Jako że pochodził z możnego rodu Sławnikowiców, utrzymywał zażyłe relacje z tzw. wielkimi tego świata – zarówno w kręgach świeckich, jak i kościelnych, również papieskich. Nigdy jednak nie zaniedbywał ludzi gorzej od siebie sytuowanych, troszczył się o nich, o czym świadczą jego biografowie.

CZYTAJ DALEJ

Słowo abp. Adriana Galbasa SAC do diecezjan w związku z nominacją biskupią

2024-04-23 12:39

[ TEMATY ]

Abp Adrian Galbas

Nasze modlitwy o wybór Biskupa przyniosły piękny owoc. Bp Artur nie jest tchórzem i na pewno nie będzie uciekał od spraw trudnych - pisze abp Adrian Galbas.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję