Makaron zapiekany
(Przepis na 4 porcje)
50 dag łazanek własnej roboty lub gotowego makaronu (krajanka, tasiemki), 50 dag świeżego, półtłustego białego sera, 1/2 szklanki gęstej, lekko kwaśnej śmietany, skwarki wytopione ze świeżej słoniny z dodatkiem wędzonego boczku.
Łazanki wyrabiamy z 1/2 kg mąki, dwóch jajek i takiej ilości ciepłej wody, jakiej potrzebuje ciasto.
Słoninę i boczek drobno kroimy, wytapiamy delikatne, chrupiące skwarki. Ugotowane w wodzie z solą i łyżką oleju łazanki cedzimy, przelewamy zimną wodą, odsączamy, przekładamy do naczynia do zapiekania.
Wierzch łazanek posypujemy (miejsce przy miejscu) pokruszonym serem, polewamy obficie tłuszczem ze skwarkami i zalewamy lekko roztrzepaną śmietaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w temp.
180-200 ºC przez 15-20 min. Wyjmujemy, gdy śmietana lekko się zasmaży, czyli nabierze złocistego koloru.
Danie podajemy z filiżanką czystej, pikantnej w smaku zupy lub ze szklanką soku pomidorowego, wymieszanego z dużą ilością zieleniny.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Krem z malin
(Przepis na 6 porcji)
80 dag dorodnych, świeżych malin (waga po przebraniu owoców) oraz dorodne maliny i listki melisy do przybrania kremu, 1 szklanka cukru, 1 kopiasta łyżeczka skórki otartej z cytryny, galaretka o smaku malinowym, sok z cytryny, 1 szklanka śmietany kremowej.
Maliny wrzucamy do szerokiego rondla, zasypujemy cukrem, odstawiamy na kilka godzin. Gdy puszczą sok, zagotowujemy z dodatkiem skórki otartej z cytryny, trzymamy na ogniu przez 10 min. Wylewamy na gęste
sito i bardzo dokładnie przecieramy. Galaretkę rozpuszczamy w połowie szklanki zimnej wody (przegotowanej), wlewamy do bardzo gorącego malinowego przecieru i dokładnie mieszamy - tak długo, aż galaretka
całkowicie się rozpuści. Przelewamy do szerokich, szklanych pucharków, wstawiamy do lodówki, do wychłodzenia.
Przed podaniem przybieramy ubitą śmietaną, owocami oraz listkami melisy.