Reklama

Z naszej kuchni

Papryka - zdrowa, smaczna, niskokaloryczna

W przydomowych ogródkach, na grządkach działek jest już dorodna, dojrzała papryka. To bardzo smaczne i zdrowe, wręcz „czubate” od witaminy C, niskokaloryczne warzywo jest szczególnie cenione i zalecane przez dietetyków dla osób z nadwagą lub tych, którzy chcą zachować szczupłą figurę. Jedzmy paprykę - właśnie teraz jest najsmaczniejsza!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Papryka nadziewana
(Przepis na 4 porcje)

8 strąków papryki (lepsza będzie podłużna), 2 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, 20 dag surowego, mielonego mięsa, duży plaster (ok. 5 dag) gotowanej szynki, 2 szklanki rosołu (może być z koncentratu), oliwa, sól, pieprz, 1 duża cebula.

Z umytych, wytartych do sucha papryk ścinamy wierzchnią część razem z szypułką, ze środka usuwamy gniazda nasienne i wewnętrzne przegrody. Drobno posiekaną cebulę zasmażamy, gdy się zeszkli - dodajemy mielone mięso, zasmażamy razem, cały czas mieszając, przez minutę lub nieco dłużej. Dodajemy ugotowany ryż, pokrojoną w drobną kostkę szynkę, przyprawiamy do smaku, pamiętając, by nadzienie było pikantne, o wyraźnym, mięsnym smaku. Przygotowane strąki papryki nadziewamy farszem, układamy w wysokim, najlepiej ogniotrwałym naczyniu, każdy strąk nakrywamy ściętą wcześniej wierzchnią częścią, podlewamy rosołem oraz 2 łyżkami oliwy i wstawiamy do nagrzanego do temp. 180 o C piekarnika. Zapiekamy, w zależności od wielkości papryk, przez 30-40 min. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub z ziemniakami purée lub na ciepłą kolację - z pieczywem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Bigos z papryki
(Przepis na 4 porcje)

4 duże strąki papryki lub odpowiednia ilość mniejszych, 2 duże cebule, 1/2 szklanki oleju,1/2 kg chudej wędliny, sól, pieprz, 1 łyżka pasty pomidorowej, 2 łyżki pikantnego keczupu, 2 ząbki czosnku, po kilka ziaren czarnego pieprzu i angielskiego ziela, 1 mały liść laurowy, szczypta lubianej przyprawy ziołowej, szczypta cukru.

Z przekrojonych na połowę papryk usuwamy pestki, wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 min - wysuwamy z pieca, nakrywamy ściereczką. Z przechłodzonych ściągamy skórkę (schodzi bardzo łatwo). Na tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę, zasmażamy razem, cały czas mieszając, przez 2 min. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekany czosnek, wszystkie przyprawy i dusimy razem na niewielkim ogniu przez 10-15 min. Dodajemy pastę pomidorową, keczup - gdy trzeba, podlewamy niewielką ilością wody i jeszcze przez kilka minut dusimy razem, by wszystkie smaki odpowiednio się połączyły.
Zwolennicy potraw bardziej pikantnych mogą przyprawić bigos dodatkowo szczyptą pieprzu Cayenne lub przyprawy chili. Podajemy z kładzionymi kluseczkami, grubym makaronem domowej roboty lub z ugotowanym na sypko ryżem.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chrystus osią życia

Ormianie. Potomkowie Noego. Depozytariusze jego arki. Naród, który oddycha dwoma płucami chrześcijaństwa. O historii Apostolskiego Kościoła Ormiańskiego, prowadzonym dialogu teologicznym oraz o pielgrzymce Jana Pawła II w Armenii z arcybiskupem Chażagiem Barsamianem, Legatem Patriarchalnym Europy Zachodniej i przedstawicielem Katolikosa Wszystkich Ormian w Watykanie rozmawia Andrzej Sosnowski.

Jak pisaliśmy w artykule Czy Bogu potrzebny jest tłumacz? Historia dwóch płuc ormiańskiego chrześcijaństwa, rok temu, na Wawelu miała miejsce ekumeniczna modlitwa z okazji ​​​​obchodów 655–lecia utworzenia Arcybiskupstwa Apostolskiego Kościoła Ormiańskiego.

CZYTAJ DALEJ

Kraków: ks. Michał Rapacz ogłoszony błogosławionym

2024-06-15 11:57

[ TEMATY ]

beatyfikacja

Ks. Michał Rapacz

PAP/Łukasz Gągulski

Kard. Marcello Semeraro, prefekt Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych, odczytał list apostolski papieża Franciszka, w którym Ojciec Święty swoją władzą zezwala, aby „Czcigodny Sługa Boży Michał Rapacz, prezbiter diecezjalny, męczennik, (…) był odtąd nazywany Błogosławionym”. Msza św. beatyfikacyjna proboszcza z Płok zamordowanego przez komunistów w 1946 r. trwa w Bazylice Bożego Miłosierdzia w Krakowie-Łagiewnikach.

Kard. Marcello Semeraro, prefekt Dykasterii Spraw Kanonizacyjnych, odczytał list apostolski papieża Franciszka, w którym Ojciec Święty swoją władzą zezwala, aby „Czcigodny Sługa Boży Michał Rapacz, prezbiter diecezjalny, męczennik, pasterz według Serca Chrystusa, wierny i szlachetny świadek Ewangelii aż do daru z własnego życia, był odtąd nazywany Błogosławionym, oraz aby co roku jego wspomnienie mogło być obchodzone dwunastego maja, w dniu jego narodzin dla nieba”.

CZYTAJ DALEJ

Bp Przybylski do LSO: bądźcie sługami słowa Bożego

– Ministrant, nie tylko lektor, ma być sługą słowa Bożego – powiedział bp Andrzej Przybylski. Biskup pomocniczy archidiecezji częstochowskiej przewodniczył Mszy św. podczas XI Pielgrzymki Liturgicznej Służby Ołtarza Archidiecezji Częstochowskiej do sanktuarium Matki Bożej Mrzygłodzkiej w Myszkowie-Mrzygłodzie.

W homilii podkreślił, że Maryja „przychodzi jako wielka nauczycielka służby ołtarza”. – Matka Boża chce przypomnieć: w czymkolwiek bierzecie udział, cokolwiek robicie, nie zapomnijcie, że jesteście przede wszystkim ministrantami Boga. Nie jesteście tylko sługami ampułek, gongu, dzwonków, wody, wina, takich czy innych czynności, chociaż one są niesłychanie ważnymi znakami. Jeśli jednak będzie służyć tylko znakom, a zapomnicie, że tam jest Pan Bóg, wasza służba będzie bezużyteczna – wyjaśnił bp Przybylski.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję