Reklama

Potrawy wigilijne

Wigilijne menu dla najmłodszych (przepisy)

[ TEMATY ]

żywność

dziecko

Archiwum programu “1000 pierwszych dni dla zdrowia”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W tym wyjątkowym czasie warto pomyśleć o przygotowaniu kilku świątecznych propozycji dla najmłodszych. Nie musisz jednak gotować podwójnie, możesz włączyć dziecięce pozycje do „dorosłego” menu albo nieco zmodyfikować przepisy na tradycyjne świąteczne dania. Pamiętaj jednak, żeby jadłospis przewidziany dla dziecka, uwzględniał jego wiek i zaspokajał zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze. To bardzo ważny element tzw. „programowania żywieniowego”, które warunkuje metabolizm Twojego dziecka i jego nawyki żywieniowe na całe przyszłe życie. Okres pierwszych 3 lat życia jest kluczowy dla tego procesu, dlatego pamiętaj, aby także w święta zadbać o zdrowe menu malucha.

Jeśli skończył pół roku

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

W tym wieku nadal głównym posiłkiem malucha jest mleko. Na pewno jednak zaczynasz już urozmaicać jego posiłki i podajesz mu lekkostrawne kaszki bezglutenowe, warzywa i owoce. W czasie świąt bez obaw możesz podać dziecku odżywczą wigilijną zupkę z buraczkami. Zamiast soli i cukru użyj do przyprawienia zupy ziół i soku z cytryny. Barszczyk dla Twojego maluszka powinien mieć gęstszą konsystencję. Ugotowaną zupkę z buraczków zmiksuj i dodaj kilka kropel oliwy z oliwek. Kilkumiesięcznemu dziecku możesz też bezpiecznie podać domowy kisiel owocowy, najlepiej z owoców bogatych w witaminę C np. z truskawek.

Jadłospis rocznego dziecka

Specjalnie dla malca w tym wieku możesz przygotować lekkostrawną wersję pierożków. W wersji z białym serem lub owocami z pewnością przypadną Twojemu dziecku do gustu. Świąteczną atmosferę pomoże wam też z pewnością stworzyć przetarte, upieczone jabłuszko. Pamiętaj, że nie powinnaś podawać dziecku tradycyjnego karpia. Nie dość, że zawiera dużo drobnych ości, to jeszcze zazwyczaj trafia na nasz wigilijny stół w wersji smażonej. W posiłku dziecka zastąp karpia świeżymi filetami z ryb morskich, świetnie sprawdzi się na przykład łosoś lub dorsz, najlepiej w postaci gotowanej lub upieczonej w ziołach. Ale możesz też bez obaw podać dziecku rybę przyrządzoną na parze (np. duszoną z warzywami) albo w galarecie. Pamiętaj, aby z porcji, którą podajesz dziecku, dokładnie usunąć ości.

Reklama

Co podać dwulatkowi?

Dietę dwulatka możesz wzbogacić o jeszcze inne świąteczne przysmaki. Oczywiście w niewielkich ilościach i przygotowane specjalnie z myślą o dziecku - z ograniczoną zawartością cukru. Możesz na przykład podać maluchowi kawałek sernika, ale bez dodatku orzechów, które możesz zastąpić na przykład owocami. Pamiętaj też, że to sezon na cytrusy, które zawierają dużo witamin. Dwulatkowi możesz też dać spróbować pachnących, domowych pierniczków. Z dużym prawdopodobieństwem możesz nawet liczyć na jego drobną pomoc np. przy ich ozdabianiu. Pamiętajcie tylko, żeby ograniczyć dodatek cukru, miodu i korzennych przypraw.

Wigilia trzylatka

Może Ci się wydawać, że Twoje dziecko w tym wieku je już wszystko to co Ty, jednak pamiętaj, że nadal jego układ pokarmowy nie jest przystosowany do wszystkich, szczególnie ciężkostrawnych pokarmów. Nadal nie powinnaś podawać mu grzybów i ich przetworów (pierogów i pasztecików z farszem grzybowym, wigilijnej zupy grzybowej). U małego dziecka mogą one powodować poważne problemy z brzuszkiem. Jeśli Twoje dziecko bardzo lubi wigilijną kapustę, pamiętaj, aby doprawić ją suszoną śliwką i kminkiem; dzięki nim będzie mniej ciężkostrawna.

Pamiętaj, żeby wszystkie dania dla dziecka przygotowywać ze świeżych, dobrej jakości składników. Bilansuj je też odpowiednio, dbając o to, żeby w posiłkach malca znalazły się wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Z jego diety (a najlepiej z jadłospisu całej rodziny) wyklucz sól, cukier i niezdrowe przekąski.

Poniżej znajdziesz kilka przepisów na Wasze wspólne święta. Niech będą radosne, rodzinne, pełne nowych wrażeń i smaków.

Reklama

Wielowarzywny barszczyk czerwony (dla dziecka po 1. roku życia). Zupa dla dziecka i rodziców

1 porcja około 220 ml

1,5 l wody
200 g piersi z indyka
2 większe buraki
3 marchewki
1 pietruszka
1 małe jabłuszko
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonego majeranku
0,5 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Do osolonej wody wrzucamy mięso. Gotujemy do momentu aż mięsko będzie miękkie, po czym wyjmujemy je z wywaru. Dodajemy czosnek. Następnie, po kilku minutach, do mięsnego wywaru dorzucamy pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Kolejnym krokiem jest dorzucenie startych buraczków oraz majeranku. Gdy już będziemy zbliżać się do końca gotowania zupy, dodajmy pokrojone jabłko. Dodaj taką ilość warzyw, aby barszczyk był od nich gęsty.

Tak przygotowana zupa może być świetną, pełnowartościową alternatywą barszczu dla dziecka w wieku powyżej 1. roku życia. Po odłożeniu porcji dla dziecka, pozostałą część zupy możemy dowolnie doprawić, wedle naszych upodobań smakowych.

Pieczone jabłuszko z miodem (dla dziecka po 1. roku życia)*

* przepis ze strony www.1000dni.pl

Składniki na 1 porcję:

1 kwaśne jabłko
łyżeczka miodu
łyżeczka posiekanych/tartych orzechów włoskich

Sposób przygotowania:

Jabłko umyć i osuszyć. Nożykiem lub łyżeczką wydrążyć gniazdo nasienne. Miód wymieszać z orzechami, napełnić nim jabłko. Piec w piekarniku w 180-200°C przez ok. 15 minut. Podawać ciepłe.

Pierożki dla małych smakoszy (dla dziecka po 1. roku życia)

Ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanki ciepłej wody

Farsz:
pół kostki sera białego
1 żółtko
0,5 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Farsz:
Wszystkie składniki farszu połącz. Farsz możesz np. zmiksować.

Ciasto:

Wsyp mąkę do miski. Następnie stopniowo dodawaj wodę, jednocześnie wyrabiając ciasto. Gdy oba składniki się połączą, wyłóż ciasto na stolnicę i ugniataj do momentu uzyskania sprężystej struktury. Posyp stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na cienki placek. Wykrawaj kółka szklanką lub specjalną maszynką do pierogów. Do środka nałóż przygotowany wcześniej farsz i dobrze sklej brzegi.

Tak przygotowane pierożki, czas ugotować. Do garnka z osoloną i gotującą się wodą wrzuć ostrożnie przygotowane pierogi. Najlepiej tyle, aby utworzyły jedną warstwę na dnie. Podczas gotowania od czasu do czasu zamieszaj je, pilnując aby nie przywierały do dna garnka. Gotuj do momentu wypłynięcia pierożków na wierzch.

2013-12-17 10:17

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Caritas: zebrano ponad 6 ton żywności

[ TEMATY ]

żywność

Caritas

zbiórka

Marek Górniaczyk

Sukcesem zakończyła się ogólnopolska zbiórka żywności „Kromka Chleba dla sąsiada”, przeprowadzona 21 i 22 września 2018 r. we wszystkich sklepach Biedronka na terenie diecezji siedleckiej. Akcja, w którą włączyło się 584 wolontariuszy, miała na celu wsparcie osób starszych w przeżywaniu codzienności. Zebrano 6335 kg żywności.

- Bardzo dziękuję wolontariuszom za ich poświęcony czas w tej akcji - mówi Monika Rybaczewska, Diecezjalny koordynator ds. wolontariatu Caritas Diecezji Siedleckiej. - To dzięki nim wydaliśmy już 422 paczki ludziom samotnym, starszym i potrzebującym. Ta akcja uwrażliwia na potrzeby drugiego człowieka, pokazuje, że można czuć się samotnym, nawet mieszkając w bloku na osiedlach - dodaje M. Rybaczewska.

CZYTAJ DALEJ

Konkurs fotograficzny na jubileusz 900-lecia

2024-04-24 19:00

[ TEMATY ]

konkurs fotograficzny

diecezja lubuska

Bożena Sztajner/Niedziela

Do końca sierpnia 2024 trwa konkurs fotograficzny z okazji jubileuszu 900-lecia utworzenia diecezji lubuskiej. Czekają atrakcyjne nagrody.

Konkurs jest przeznaczony zarówno dla fotografów amatorów, jak i profesjonalistów z wszystkich parafii naszej diecezji. Jego celem jest uwiecznienie śladów materialnych pozostałych po dawnej diecezji lubuskiej, która istniała od 1124 roku do II połowy XVI wieku.

CZYTAJ DALEJ

Ghana: nie ma kościoła, w którym nie byłoby obrazu Bożego Miłosierdzia

2024-04-24 13:21

[ TEMATY ]

Ghana

Boże Miłosierdzie

Karol Porwich/Niedziela

Jan Paweł II odbył pielgrzymkę do Ghany, jako pierwszą na Czarny Ląd, do tej pory ludzie wspominają tę wizytę - mówi w rozmowie z Radiem Watykańskim - Vatican News abp Henryk Jagodziński. Hierarcha został 16 kwietnia mianowany przez Papieża Franciszka nuncjuszem apostolskim w Republice Południowej Afryki i Lesotho. Dotychczas był papieskim przedstawicielem w Ghanie.

Arcybiskup Jagodziński opowiedział Radiu Watykańskiemu - Vatican News o niezwykłej wierze Ghańczyków. „Sesja parlamentu zaczyna się modlitwą, w parlamencie organizowany jest też wieczór kolęd, na który przychodzą też muzułmanie. Tutaj to się nazywa wieczorem siedmiu czytań i siedmiu pieśni bożonarodzeniowych" - relacjonuje. Hierarcha zaznacza, że mieszkańców tego kraju cechuje wielka radość wiary. „Ghańczycy we wszystkim, co robią, są religijni, to jest coś naturalnego, Bóg jest obecny w ich życiu we wszystkich jego aspektach. Ghana jest oczywiście państwem świeckim, ale to jest coś naturalnego i myślę, że moglibyśmy się od nich uczyć takiego entuzjazmu w przyjęciu Ewangelii, ale także tolerancji, ponieważ obecność Boga jest dopuszczalna i pożądana przez wszystkich" - wskazał.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję