Reklama

Z naszej kuchni

Smacznego jajka

Na wielkanocnym stole jajka goszczą od zawsze, z tym że z biegiem lat zmienił się nieco sposób ich podawania. Piękne pisanki i kraszanki to coraz częściej element dekoracji, a na półmiskach podajemy inne jajeczne pyszności.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jajka faszerowane pieczarkami

10 jaj ugotowanych na twardo, 10 średniej wielkości pieczarek, 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1 łyżeczka masła, sól, pieprz, 1 łyżka kwaśnej śmietany, 1 łyżka majonezu, 1 łyżka siekanej zieleniny (może być kompozycja: rzeżucha, natka pietruszki, koperek, szczypiorek), listki sałaty lub plasterki świeżego ogórka, majonez i natka pietruszki do przybrania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pieczarki drobno siekamy, zasmażamy na maśle, często mieszając - gdy wyparuje sok, odstawiamy do wychłodzenia. Obrane ze skorupki jajka dzielimy na połowy, wyjmujemy żółtka, białka rozkładamy na desce. Zimne pieczarki, żółtka, ser, zieleninę ucieramy na jednolitą masę, dodajemy śmietanę, majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładamy w równych ilościach do białek, wyrównujemy powierzchnię, kształtując zgrabną wypukłość, każdą połówkę układamy na listku sałaty lub skośnie ukrojonym plasterku ogórka - białkiem do góry. Półmisek przybieramy natką pietruszki i majonezem.
Rada: Faszerowanych jaj nie należy przechowywać do następnego dnia.

Jajka z pastą z tuńczyka

Reklama

10 jaj ugotowanych na twardo, 1 mała puszka tuńczyka w naturalnym sosie, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, liście sałaty lub inna zielenina, np. natka pietruszki lub łodyga selera naciowego.

Obrane ze skorupek jajka kroimy wzdłuż, wyjmujemy żółtka, białka rozkładamy na desce. Żółtka oraz tuńczyka wraz zalewą miksujemy, dodajemy majonez - masa powinna być jednolita, gładka i gęsta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz rozkładamy w równych ilościach do połówek jajek, wyrównujemy powierzchnię, połówki układamy na półmisku wyłożonym zieleniną, przybieramy listkami zielonej pietruszki lub posypujemy drobno posiekaną rzeżuchą.
Rada: Kto lubi, może przybrać połówki jajek filecikiem anchois lub koperkiem.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Muzeum Auschwitz przygotowuje się do remontu

2024-06-30 10:56

[ TEMATY ]

muzeum

Auschwitz

episkopat.pl

Przetarg na wykonanie projektów remontu i konserwacji poobozowych bloków o numerach 6 i 7 oraz elementów przestrzeni części nowej wystawy głównej, która się w nich znajdzie, ogłosiło Muzeum Auschwitz. Placówka podała, że wykonawca będzie miał na realizację 68 tygodni.

Muzeum wskazało w specyfikacji, że firmy mają czas na złożenie oferty od 1 sierpnia. Wykonawca, z którym zostanie podpisana umowa, będzie miał 68 tygodni na wywiązanie się z zadania. Należało będzie do niego opracowanie - odrębnie dla każdego z bloków - spójnych merytorycznie i technicznie kompletów dokumentacji dotyczących przebudowy i prac konserwatorskich pod kątem powstania nowej wystawy głównej. Muszą zawierać one między innymi: projekt wstępny, dokumentację projektową, program prac konserwatorskich, kosztorysy i harmonogram rzeczowo-finansowy.

CZYTAJ DALEJ

Zmiany kapłanów 2024 r.

Maj i czerwiec to miesiąc personalnych zmian wśród duchownych. Przedstawiamy bieżące zmiany księży proboszczów i wikariuszy w poszczególnych diecezjach.

Biskupi w swoich diecezjach kierują poszczególnych księży na nowe parafie.

CZYTAJ DALEJ

Trwa Wielki Odpust Tuchowski

2024-06-30 23:03

Br. Kacper Grabowski CSsR

    Pierwszy „pełny” dzień Wielkiego Odpustu Tuchowskiego za nami! Niedziela okazała się niezwykle bogata w treści i wydarzenia.

    Rozpoczęliśmy o godzinie 5:00 uroczystym odsłonięciem Obrazu Matki Bożej Tuchowskiej, po którym została odprawiona Msza św. Sumie odpustowej o godz. 11:00 przewodniczył o. Janusz Sok CSsR, były Prowincjał Prowincji Warszawskiej Redemptorystów. Podczas kazania opowiadał o cudach, które w dalszym ciągu dokonują się w naszym życiu za sprawą wstawiennictwa Matki Bożej Tuchowskiej, mimo że często tego nie dostrzegamy. Po Eucharystii wyruszyliśmy w radosnej procesji, śpiewając uroczyste „Te Deum” .

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję