Przepis na 1 porcję
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Kotlet schabowy bez kości lub cienki płat chudego schabu karkowego (może być też filet z kurczaka lub indyka), biała część pora, 1 marchewka, 1 ząbek czosnku, 1 duży pomidor (lub 2 mniejsze; pomidor może być z puszki), 1 marynowana czerwona papryka, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wywaru z warzyw lub lekkiego rosołu (może być z koncentratu), 1/2 szklanki soku pomidorowego lub 1/2 szklanki kefiru (może być niskoprocentowa śmietana), sól i pieprz.
Na oliwie lekko podsmażamy pokrojony w cienkie krążki por wraz z posiekanym czosnkiem. Gdy jarzyny lekko się zeszklą, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchew i całość trzymamy na średnim ogniu nie dłużej jak 2 min - cały czas mieszając. Jarzyny przekładamy do naczynia do zapiekania, układamy na nich - wcześniej natarty przyprawami - kotlet, a na nim rozdrobniony, pozbawiony skóry i pestek pomidor oraz posiekaną paprykę. Całość podlewamy wywarem z warzyw lub rosołem. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200oC piekarnika na 20 min.
Po tym czasie podlewamy potrawę sokiem z pomidorów lub spienioną śmietaną czy kefirem (według własnych upodobań) i jeszcze zapiekamy przez 10-12 min. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, grubym makaronem lub kładzionymi kluseczkami z półfrancuskiego ciasta.