Dla wielu osób warunkiem dobrego urlopu jest plażowanie i opalanie się, dlatego w wakacyjnym bagażu powinny się znaleźć preparaty do opalania z filtrem, którego wysokość jest dostosowana do fototypu skóry. Zasadą jest, że im jaśniejsza i bardziej wrażliwa na słońce karnacja, tym wyższy filtr. Słońce jest sprzymierzeńcem naszego zdrowia, ale korzystajmy z niego z umiarem. Gdy jest to możliwe, lepiej unikać bezpośredniej ekspozycji na słońce, zwłaszcza między godz. 10 a 15, kiedy promieniowanie UV jest najsilniejsze. Doraźnym skutkiem zbyt silnego nasłonecznienia może być poparzenie skóry, ale może się ono również przyczynić do wywołania chorób skóry – najgroźniejsza z nich to czerniak – które ujawnią się po kilku miesiącach lub latach.
Reklama
Wysokie temperatury mogą spowodować udar cieplny, dlatego konieczna jest ochrona organizmu przed przegrzaniem. Zarówno dzieci, jak i dorośli powinni używać nakryć głowy i dbać o nawodnienie organizmu. Zalecana ilość płynu dla zdrowego dorosłego w gorące dni to osiem szklanek na dobę. Osoby podejmujące intensywny wysiłek, np. uprawiające sport, potrzebują więcej płynów. Napój najlepiej wypijać powoli, małymi łykami. Korzystne jest włączenie do diety warzyw i owoców zawierających duże ilości wody, lepiej natomiast zrezygnować z alkoholu, mocnej kawy i herbaty. Osoby z chorobami układu krążenia i seniorzy powinni szczególnie pieczołowicie chronić się w gorące dni, a jeżeli to możliwe, pozostawać w domu w godzinach, kiedy panuje największy upał.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Żelazną zasadą jest, by kąpiel w zbiorniku wodnym rozpoczynać zawsze od delikatnego ochlapania klatki piersiowej, rąk i nóg wodą, aby ciało miało czas na przystosowanie się do temperatury wody. W ten sposób unikniemy wstrząsu termicznego. Inne zasady bezpieczeństwa nad wodą to: kąpiel tylko w miejscu strzeżonym, kiedy wywieszona jest biała flaga, nierozpoczynanie kąpieli na czczo, krótko po posiłku ani po spożyciu alkoholu i ostrożność w ocenie swoich umiejętności pływackich. Warto przestrzegać zasady, że dzieci mogą się bawić w wodzie tylko pod opieką dorosłych.
Latem łatwiej jest o zatrucia pokarmowe, bo w ciepłej porze roku bakterie namnażają się szybciej. Częściej też kupujemy artykuły spożywcze na przydrożnych stoiskach czy w budkach i konsumujemy je nie zawsze umytymi rękami. Lepiej przed zakupem zastanowić się, czy mamy pewność, że dany produkt w miejscu sprzedaży i w transporcie był przechowywany z zachowaniem higieny i w odpowiedniej temperaturze. Szczególnie trzeba uważać na łatwo psujące się ciastka z kremem, lody, sałatki z majonezem, wędliny, potrawy z ryb i inne.
Kolejna przypominajka dotyczy kleszczy, których aktywność w lasach, ogrodach, na łąkach i w parkach rozpoczyna się już wiosną. Dlatego zarówno w czasie urlopu, jak i przy okazji wyjazdów w plener warto mieć w zestawie środków pierwszej pomocy pęsetę albo dostępny w aptekach niewielki aparacik do usuwania kleszczy oraz środek dezynfekcyjny. Kleszcze mogą przenosić różne choroby, najczęściej jest to borelioza. Ważne, by zauważonego na skórze pasożyta jak najszybciej usnąć – chwytamy go tuż za główką, jak najbliżej skóry, i wyciągamy w całości. Miejsce ukłucia trzeba zdezynfekować, a następnie obserwować przez kolejny miesiąc. Jeżeli pojawią się rumień lub inne niepokojące objawy, konieczny będzie kontakt z lekarzem.