Reklama

Zdrowie

Klucz do odporności

Przeziębienie jest bardzo „demokratyczną” chorobą. Co prawda najczęściej chorują dzieci, ale nie omija ono dorosłych i seniorów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kataru, bólu gardła czy chrypki doświadczył każdy. W czasie pandemii takie objawy mogą sygnalizować zainfekowanie koronawirusem, jednak często okazują się „tylko” przeziębieniem. Infekcji dróg oddechowych można w wielu przypadkach uniknąć, dbając o odporność, kondycję fizyczną i higienę, właściwą dietę i technikę oddychania. Chociaż lista rzeczy, które możemy zrobić, by uniknąć przeziębienia, wydaje się znana, warto na progu jesieni przypomnieć niektóre z nich.

W chłodnej porze roku, szczególnie w dni, w których są duże wahania temperatury, warto ubierać się na tzw. cebulkę. To pozwala na dostosowanie się do zmian aury w ciągu dnia, a także na zdjęcie dodatkowej części ubrania, gdy korzystamy z dojazdu ogrzewanym autobusem czy pociągiem. Nie przez wszystkich lubiane elementy garderoby – czapki i szaliki są potrzebne już wtedy, gdy temperatura zbliża się do zera, a obowiązkowe – kiedy słupek rtęci jest na minusie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Tak jak w przypadku profilaktyki zakażenia koronawirusem, ważna jest higiena, zwłaszcza dokładne mycie rąk. Pamiętajmy, że nie może być ono pobieżne – na staranne namydlanie dłoni, również przestrzeni między palcami i paznokci, a następnie spłukiwanie i osuszanie, trzeba za każdym razem poświęcić ok. 20 s.

Reklama

Kolejnym działaniem w sferze higieny jest zadbanie o nawilżenie powietrza w pomieszczeniach, w których przebywamy. Zbyt suche powietrze wysusza śluzówki nosa i gardła, co sprzyja rozwojowi infekcji. Dlatego w sezonie grzewczym przydatne są nawilżacze, oczyszczacze powietrza itp.; ważne jest także regularne wietrzenie pomieszczeń. Istotna jest też technika oddychania – powinniśmy oddychać nosem, a nie ustami, ponieważ nos to naturalny filtr, w którym powietrze się oczyszcza i ogrzewa.

Chłód na dworze nie usprawiedliwia rezygnacji z aktywności fizycznej. Dostosowany do pogody strój pozwala na korzystanie ze spacerów, nordic walkingu, biegania; polecane są też różne formy treningu domowego o umiarkowanym natężeniu. Aktywność fizyczna, która pomaga w zapobieganiu chorobom, m.in. serca i układu krążenia, ma także dobry wpływ na nasz układ immunologiczny – jednak pod warunkiem, że stosujemy ją systematycznie. Aktywność fizyczna w ciągu dnia wpływa pozytywnie na jakość snu, który również ma znaczenie dla naszej odporności.

Kluczowa do wzmocnienia kondycji jest zbilansowana dieta. Warto zwrócić uwagę na produkty zawierające witaminy A, C, D i E. W aptece kupimy suplementy witaminy D, natomiast pozostałe znajdziemy w produktach takich jak: papryka, marchew, brokuły, cytrusy, brukselka i zielone warzywa liściaste, a także w oleju rzepakowym i słonecznikowym, serze żółtym i jajach. W tradycyjnych sposobach zapobiegania przeziębieniu polecane jest włączenie do diety cebuli, czosnku, miodu i imbiru. Kolejnymi produktami wspierającymi odporność są naturalne probiotyki zawierające bakterie kwasu mlekowego, które poprawiają stan flory bakteryjnej, m.in. kefir i maślanka.

Kiedy organizm sygnalizuje, że rozpoczyna się infekcja, warto rozważyć, czy w początkowym stadium nie lepiej pozwolić sobie na jedno-, dwudniowy odpoczynek w domu, by nie dopuścić do jej rozwoju. Nie mówmy wtedy, że to „tylko” przeziębienie. Bywa, że organizm nie daje sobie rady z infekcją i dochodzi do nadkażenia bakteryjnego, którego konsekwencje to m.in. zapalenie oskrzeli i zatok.

2022-10-04 12:22

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Odporność w czasie korony

Co jest podstawą naszej odporności? Jak wzmocnić układ immunologiczny? Trwająca pandemia COVID-19 przypomina, że jednym z najważniejszych systemów w organizmie jest właśnie układ immunologiczny. Pytanie o to, w jaki sposób wzmocnić naszą odporność, jest teraz szczególnie aktualne.

Filarami odporności są m.in.: racjonalna dieta, higiena, zdrowy sen i aktywność fizyczna. W dobie pandemii prawidłowe odżywianie to istotny element dający organizmowi broń do walki o zdrowie. Tę prawdę przypomina Zofia Ciecierska w książce Jak wzmocnić odporność w czasie pandemii COVID-19?. Zwraca uwagę, że w celu wzmocnienia odporności lepiej zrezygnować w tym czasie z niskokalorycznych diet, ponieważ za mała podaż energii może spowodować osłabienie organizmu. Nie należy spożywać zbyt wiele mięsa i wyrobów mięsnych, wystarczy ok. 0,5 kg tygodniowo. Dobrym źródłem białka są ryby, jaja i nasiona roślin strączkowych, np. fasoli, soczewicy. Warto wprowadzić do codziennego jadłospisu bombę witaminową, czyli ok. 500 g warzyw i 300 g owoców. Kolejne, obowiązkowe w diecie „na odporność” składniki to fermentowane produkty mleczne, np. jogurt, kefir, maślanka oraz kiszonki. Warto zwrócić uwagę na produkty o wysokim poziomie magnezu, np.: pestki dyni, otręby pszenne, kakao, płatki owsiane. Szczególnie polecane są stosowane od dawna naturalne produkty mobilizujące układ odpornościowy: cebula, czosnek, miód i inne pszczele wyroby oraz imbir.
CZYTAJ DALEJ

Autobiografia Papieża z Polskim wątkiem

2025-01-12 17:43

[ TEMATY ]

papież Franciszek

Vatican Media

Papież opowiada o tym, że jego dziadkowie i ojciec mieli płynąć statkiem, który zatonął w drodze do Argentyny w 1927 roku. Ta katastrofa była określana jako włoski „Titanic”. Wiele osób wtedy zginęło. Dziadkowie i tata przyszłego Papieża wykupili bilety, ale nie odpłynęli tym statkiem, bo jeszcze nie sprzedali wszystkiego we Włoszech i musieli odłożyć podróż. „Dlatego tu teraz jestem” – skomentował Franciszek w swej autobiografii.

„Moi dziadkowie i ich jedyny syn, Mario, młody człowiek, który został moim ojcem, kupili bilet na tę długą przeprawę, na statek, który wypłynął z portu w Genui 11 października 1927 roku, zmierzając do Buenos Aires. Ale nie wzięli tego statku (...) Nie udało im się na czas sprzedać tego, co posiadali” – pisze Papież Franciszek w swej autobiografii. Dodaje, że wbrew sobie, rodzina Bergoglio była zmuszona w ten sposób do wymiany biletów i odłożenia wyjazdu do Argentyny. „Nie wyobrażacie sobie, ile razy dziękowałem Opatrzności Bożej. Dlatego tu teraz jestem” – pisze Ojciec Święty w swej autobiografii.
CZYTAJ DALEJ

Komisja Wychowania Katolickiego KEP pracuje nad nową podstawą programową nauczania religii

2025-01-13 16:15

[ TEMATY ]

katecheza

KEP

Karol Porwich/Niedziela

Obecny stan lekcji religii w szkole i katechezy parafialnej oraz przygotowywane dokumenty programowe dla lekcji religii i katechezy w Polsce - były głównymi tematami posiedzenia Komisji Wychowania Katolickiego Konferencji Episkopatu Polski, które odbyło się 10 stycznia 2025 roku.

Komunikat z posiedzenia Komisji Wychowania Katolickiego KEP
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję