Coraz bardziej dostępny w Polsce jest miód nawłociowy, który ze względu na znajdujące się w nim saponiny, garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy, głównie rutynę i kwercetynę, bardzo korzystnie wpływa na proces ukrwienia naczyń krwionośnych. Drenując ścianki naczyń, obniża ciśnienie krwi, zmniejsza żylaki i działa przeciwzakrzepowo, co zapobiega zawałom i udarom. Poza tym zawarte w nim substancje śluzowe i bakteriobójcze, witaminy i mikroelementy zapobiegają nadmiernej łamliwości naczyń włosowatych i występowaniu tzw. pajączków. Kwercetyna zapobiega stanom zapalnym, obniża ciśnienie krwi i ułatwia krążenie, rutyna natomiast uszczelnia naczynia.
Na serce korzystnie oddziałuje również miód malinowy, który reguluje rytm serca i wspomaga mięsień sercowy.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
W chorobach serca i układu krążenia stosuje się też miód lipowy. Zawarte w nim olejki eteryczne mają działanie rozkurczające i uspokajające, zmniejszają napięcie nerwowe, stres, bezsenność, co jest ważne w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. To działanie może być wzmocnione naparem z kwiatostanu lipy drobnolistnej, liści melisy czy ziela dziurawca.
Przy miażdżycy tętnic zaleca się podawanie jednego z ww. miodów w ilości 100-140 g na dobę przez 1-2 miesiące lub w dobowych dawkach 100-120 g, podzielonych na 6 porcji, przez 2-3 miesiące. Miód przed spożyciem należy rozpuścić w ciepłej wodzie.