Reklama

Z zakonnej kuchni

Torcik kokosowo-czekoladowy bez pieczenia

Niedziela Ogólnopolska 51/2020, str. 57

Adobe.Stock

Torcik kokosowo-czekoladowy bez pieczenia

Torcik kokosowo-czekoladowy bez pieczenia

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Spód ciasta:
100 g suszonych daktyli
1,5 łyżki oleju kokosowego
1/3 szklanki wiórek kokosowych
1/3 szklanki płatków jaglanych
3-4 łyżeczki mąki kokosowej
szczypta soli
kilka kropel ekstraktu waniliowego

Warstwa czekoladowa:
1 puszka mleka kokosowego (80% kokosu, 20% wody) schłodzonego przez dobę w lodówce
80 g gorzkiej czekolady
2,5 łyżki miodu/syropu klonowego
0,5 łyżeczki agaru lub żelatyny

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Warstwa kokosowa:
1 puszka mleka kokosowego (80% kokosu, 20% wody) schłodzonego przez dobę w lodówce
4 łyżki musu kokosowego/pasty kokosowej
4 łyżki ksylitolu/erytrytolu
0,5 łyżki agaru

Wykonanie:
Daktyle należy moczyć w gorącej wodzie przez 5-6 godz. (jeśli są miękkie, wystarczy godzina). Następnie odcedzić i zmiksować z dodatkiem 2 łyżek wody z moczenia. Dodać olej kokosowy i ponownie zmiksować. Zmiksowaną masę daktylową przełożyć do miski, dodać płatki, wiórki oraz przyprawy, następnie wymieszać wszystkie składniki. Stopniowo dodawać mąkę kokosową; należy dodać tyle mąki, aby masa nie była zbyt sucha.
Powstałą masę trzeba wyłożyć na tortownicę o średnicy 16 cm, wcześniej jednak należy ją wyścielać papierem do pieczenia. Gotowy spód trzeba włożyć do lodówki do schłodzenia.
Warstwa czekoladowa: puszkę mleka kokosowego wyjąć z lodówki i odwrócić do góry dnem. Otworzyć ją i odlać wodę kokosową. Stałą część przełożyć do rondelka i podgrzewać na małym ogniu. Do śmietanki kokosowej należy dodać wybrany słód (ksylitol lub erytrytol) i połamaną czekoladę. Gdy się rozpuści, dodać agar i dokładnie wymieszać całość trzepaczką. Następnie doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 2 min, żeby agar zaczął spełniać swoje właściwości. Potem zdjąć rondelek z palnika i odstawić do schłodzenia. Wylać letnią czekoladową warstwę na spód i włożyć do lodówki.
Warstwa kokosowa: wyjąć puszkę z lodówki, położyć ją do góry dnem. Następnie otworzyć, odlać wodę, a śmietankę kokosową przełożyć do rondelka. Dodać ksylitol i pastę kokosową. Podgrzewać na małym ogniu, aż składniki się połączą. Dodać agar i porządnie wymieszać trzepaczką. Masę gotować ok. 2 min. Gotową – lekko schłodzić i wylać na warstwę czekoladową. Gotowe 3-warstwowe ciasto włożyć do lodówki na całą noc, aby stężało. Wyjąć przed podaniem.

2020-12-16 08:57

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W siedzibie MEN przedstawiono szokujący ranking szkół przyjaznych osobom LGBTQ+

2024-04-24 13:58

[ TEMATY ]

LGBT

PAP/Rafał Guz

„Bednarska" - I społeczne liceum ogólnokształcące im. Maharadży Jam Saheba Digvijay Sinhji w Warszawie zostało najwyżej ocenione w najnowszym rankingu szkół przyjaznych osobom LGBTQ+. Ranking przedstawiła Fundacja "GrowSpace" w siedzibie Ministerstwa Edukacji Narodowej.

Ranking w gmachu MEN został zaprezentowany po raz pierwszy.

CZYTAJ DALEJ

Uroczystości odpustowe w Czerwieńsku

2024-04-24 10:54

[ TEMATY ]

Czerwieńsk

parafia św. Wojciecha

Waldemar Napora

Po zakończonej Eucharystii wokół kościoła parafialnego przeszła uroczysta procesja z relikwiami św. Wojciecha

Po zakończonej Eucharystii wokół kościoła parafialnego przeszła uroczysta procesja z relikwiami św. Wojciecha

Parafianie z Czerwieńska 23 kwietnia przeżywali odpust ku czci św. Wojciecha.

CZYTAJ DALEJ

XV Jubileuszowy Konkurs Artystyczny im. Włodzimierza Pietrzaka rozstrzygnięty

2024-04-24 13:04

[ TEMATY ]

konkurs

konkurs plastyczny

konkurs literacki

konkurs fotograficzny

Szymon Ratajczyk/ mat. prasowy

XV Jubileuszowy Konkurs Artystyczny im. Włodzimierza Pietrzaka rozstrzygnięty. Laura Królak z I Liceum Ogólnokształcącego w Kaliszu z nagrodą Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej, Andrzeja Dudy.

Do historii przeszedł już XV Jubileuszowy Międzynarodowy Konkurs Artystyczny im. Włodzimierza Pietrzaka pt. Całej ziemi jednym objąć nie można uściskiem. Liczba uczestników pokazuje, że konkurs wciąż się cieszy dużym zainteresowaniem. Przez XV lat w konkursie wzięło udział 15 tysięcy 739 uczestników z Polski, Australii, Austrii, Belgii, Białorusi, Chin, Czech, Hiszpanii, Holandii, Grecji, Kazachstanu, Libanu, Litwy, Mołdawii, Niemiec, Norwegii, RPA, Stanów Zjednoczonych, Ukrainy, Wielkiej Brytanii i Włoch. Honorowy Patronat nad konkursem objął Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej, Andrzej Duda. Organizowany przez Fundację Pro Arte Christiana konkurs skierowany jest do dzieci i młodzieży od 3 do 20 lat i podzielony na trzy edycje artystyczne: plastyka, fotografia i recytacja wierszy Włodzimierza Pietrzaka. Konkurs w tym roku zgromadził 673 uczestników z Polski, Belgii, Hiszpanii, Holandii, Litwy, Mołdawii, Ukrainy i Stanów Zjednoczonych.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję