Poza lodówką niemyte świeże jaja kurze mogą leżeć nie dłużej niż 14 dni od daty ich złożenia przez kurę. W tym czasie jajo chroni kutykula, czyli własna cienka warstwa ochronna. Najsmaczniejsze są jajka między 3. a 10.-14. dniem ich przechowywania. Potem trzeba je przechowywać wyłącznie w lodówce, w temperaturze poniżej +7°C. Opakowanie chroni świeże jaja przed wilgocią i obcymi zapachami.
– Jaj nie powinno się przechowywać w pobliżu ziemniaków, jabłek, owoców cytrusowych, orzechów, czosnku, cebuli i serów, ponieważ te produkty negatywnie wpływają na ich smak.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
– Świeże jaja powinny być przechowywane węższym końcem w dół – w takiej pozycji jajo wolniej się starzeje.
– Jeśli chcemy przechować jaja przez jakiś czas, nie powinniśmy ich myć, aby nie zniszczyć naturalnej zewnętrznej warstwy chroniącej skorupkę przed zarazkami i utratą wilgoci.
– Data na opakowaniu jaj kupionych w sklepie („najlepiej spożyć przed”) to 28. dzień od daty złożenia jaja przez kurę (o ile hodowca poda prawidłową datę). W lodówce jaja mogą być przechowywane nawet do 2 tygodni po podanym na opakowaniu terminie spożycia, jednak tracą dużo na jakości.
– Świeżych jaj nie powinno się przechowywać w lodówce w oryginalnych opakowaniach, ponieważ nie zawsze są one higieniczne.
– Jaja powinno się wyjmować z lodówki bezpośrednio przed spożyciem. Ogrzane do temperatury pokojowej nie powinny być już dłużej przechowywane, nawet w lodówce.
– Jaja trzeba dokładnie wymyć przed używaniem ich w kuchni, a szczególnie dokładnie przed przygotowaniem z nich tradycyjnych wydmuszek. >>n