Składniki:
• 1 kg kurek
• 3 cebule
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2,5 łyżki tłuszczu
• 15 dag wędzonego boczku
• sól, pieprz
• 1 ząbek czosnku
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Kurki oczyszczamy dokładnie z pozostałości ziemi i piasku, a następnie dokładnie myjemy, zmieniając kilkakrotnie wodę, osączamy i układamy na sicie lub ściereczce, żeby obeschły. Cebulę obieramy i drobno siekamy, solimy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i stale mieszając lekko rumienimy. Dodajemy drobno pokrojone grzyby oraz pokrojony w cienkie paski boczek. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu i uważając, żeby się nie przypaliły (najbezpieczniej ustawić patelnię na płytce ochronnej). Gdy grzyby zmiękną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojony czosnek i natkę pietruszki.