Reklama

Z zakonnej kuchni

Bigos z papryki

Papryka to warzywo rodem z Ameryki Południowej. Pochodzi z rodziny psiankowatych, tej samej co ziemniak czy pomidor. Zawiera sporo witaminy C, która nie ulega zniszczeniu podczas smażenia i gotowania.

Niedziela Ogólnopolska 35/2016, str. 58

[ TEMATY ]

kuchnia

Graziako

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 4 duże papryki

• 1 cebula

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• kilka łyżek oleju

Reklama

• 50 dag chudej wędliny

• kilka niedużych miękkich pomidorów

• 2 łyżki pikantnego keczupu

• 2 ząbki czosnku

• przyprawy: sól, po kilka ziaren czarnego pieprzu i angielskiego ziela, 1 liść laurowy, szczypta cukru

Wykonanie:

Z przekrojonych na połowę papryk usunąć nasiona. Papryki wstawić do gorącego piekarnika na 10 min, następnie wyjąć i wystudzić. Zdjąć skórkę (schodzi bardzo łatwo). Na tłuszczu podsmażyć pokrojoną w pióra cebulę. gdy się zeszkli, dodać pokrojoną w kostkę wędlinę i przesmażyć, cały czas mieszając. Dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy. Dusić na niewielkim ogniu przez 10 min. Pomidory sparzyć, obrać skórkę, pokroić w ósemki, dodać do papryki i jeszcze przez kilka minut dusić razem.

Wykonanie: Graziako

2016-08-24 09:00

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Schab z cytryną

Niedziela Ogólnopolska 51/2012, str. Dodatek 9

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

©Jacek Chabraszewski /fotolia.com

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Poznań/Dziewięć osób rannych w wybuchu w Szkole Aspirantów PSP

2024-05-13 13:55

stock.adobe

Dziewięć osób zostało poparzonych w poniedziałek, podczas zajęć w Szkole Aspirantów PSP w Poznaniu. Poszkodowani mają oparzenia I i II stopnia, według wstępnych ustaleń doszło do wybuchu.

Rzecznik prasowy Szkoły Aspirantów Pożarnictwa w Poznaniu bryg. Rafał Wypych powiedział PAP w poniedziałek, że przed południem w trakcie zajęć dydaktycznych z przedmiotu "fizykochemia spalania i środki gaśnicze" doszło do nieoczekiwanego zdarzenia przy stanowisku do wyznaczania temperatury zapłonu cieczy.

CZYTAJ DALEJ

Dzieci pierwszokomunijne w redakcji „Niedzieli”

2024-05-14 12:40

[ TEMATY ]

dzieci

Niedziela

redakcja

Czarnożyły

Karol Porwich / Niedziela

Redakcję Tygodnika Katolickiego „Niedziela” odwiedziły dzieci pierwszokomunijne z parafii św. Bartłomieja Apostoła w Czarnożyłach.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję