Schab jest bardzo kaloryczny 10 dag mięsa to ok. 250 kalorii. Przyrządzony w postaci tradycyjnej, czyli smażonych kotletów, dostarcza podwojoną ilość kalorii. Wartości odżywcze to ok. 20 proc. białka, tłuszcze (w zmiennej ilości od 20 do 45 proc.), sporo soli mineralnych i witamin. Jest ciężko-strawny, dlatego nie powinny go jeść zbyt często dzieci, osoby z problemami żołądkowymi i w podeszłym wieku.
Schab to kulinarny rarytas, podawany głównie w postaci smażonej i pieczonej, rzadko jest jadany w postaci gotowanej. Wyjęty z niżej po danej marynaty, smakuje wyśmienicie ugotowany na parze z kalafiorem, w delikatnym sosie na maśle, z natką pietruszki.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Składniki:
• 1 kg schabu bez kości
• zalewa: 1,5 l wody, cebula, 7 ziaren czarnego pieprzu, liść laurowy, 5 ząbków czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, łyżeczka czubrycy, 2 łyżki soli, pół łyżeczki cukru
Wykonanie:
Z podanych składników przygotować zalewę, zagotować i wystudzić. Schab umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, włożyć do zalewy. Gotować na wolnym ogniu przez 15 min, następnie odstawić na kilka godzin, po czym ponownie gotować na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Podawać na ciepło z fasolą szparagową ugotowaną na parze. Na zimno z sezonową surówką lub jako dodatek do pieczywa.